Czy ryż jaśminowy się płucze?
Ryżu jaśminowego nie płuczemy, nie moczymy ani nie solimy. Wrzucamy go prosto z opakowania do garnka i zalewamy zimną wodą – proporcje wody do ryżu … Czytaj więcej
Ryżu jaśminowego nie płuczemy, nie moczymy ani nie solimy. Wrzucamy go prosto z opakowania do garnka i zalewamy zimną wodą – proporcje wody do ryżu … Czytaj więcej
Ryż wsypać do garnka, przepłukać 2-3 razy wodą (aż woda częściowo straci mleczny kolor) – ryżu brązowego nie trzeba płukać. Dobrze odsączyć. Po tym okresie … Czytaj więcej
Drugi sposób to płukanie ryżu pod bieżącą zimną wodą, aż będzie przezroczysta (może to zająć kilka minut!). Kolejnym krokiem jest wsypanie 1 szklanki przepłukanego ryżu … Czytaj więcej
2. Płukanie Ryżu: Przed gotowaniem, ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi, co zapobiegnie sklejaniu się ziaren. Czy ryż przed gotowaniem trzeba … Czytaj więcej
Na wstępie należy dokładnie opłukać ryż pod bieżącą zimną wodą, dzięki czemu pozbędziemy się skrobi, odpowiedzialnej za sklejanie. Bardzo ważne są proporcje w gotowaniu. Gdy … Czytaj więcej
Dobrze oczyszczony ryż rozpoznasz po kolorze wody – jeśli będzie przezroczysta to znak, że ziarna zostały pozbawione skrobi. Ryż należy płukać do momentu aż woda … Czytaj więcej
Zarówno biały, brązowy, jak i długoziarnisty doskonale nadaje się do przyrządzenia sycącego budyniu. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej, niż budyń … Czytaj więcej
Ugotowany makaron – jak długo go przechowywać? 4–5 dni – tyle masz czasu, by zjeść umieszczony w lodówce makaron. Ile dni ugotowany makaron może stać … Czytaj więcej
Zarówno biały, brązowy, jak i długoziarnisty doskonale nadaje się do przyrządzenia sycącego budyniu. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej, niż budyń … Czytaj więcej
Zarówno biały, brązowy, jak i długoziarnisty doskonale nadaje się do przyrządzenia sycącego budyniu. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej, niż budyń … Czytaj więcej
Na górnej półce należy trzymać gotowe produkty, wszelką żywność pakowaną i już przyrządzone jedzenie. Miej na uwadze, że odpowiednio zapakowany posiłek może leżeć w lodówce … Czytaj więcej
Czy ryż wrzuca się na gotującą wodę? Wypłukany ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy zimną wodą – najważniejsze jest zachowanie właściwej proporcji, czyli odmierzenie … Czytaj więcej